OBESITATEA
*Zer
da?
Obesitatea
tratatu ahal den gaixotasun kroniko bat da. Problema hau arrisku asko
darkartza,gaixotasun espezifiko batzuk larriagotzen dituelako
(diabetesa, hipertensioa, problema kardiobaskularrak eta batzuetan
minbizia mota batzuk ere).
*Obesitate motak
Lau
obesitate mota desberdintzen dira.
Androide
Obesitatea:
Aurpegian,
lepoan, enborrean eta sabelaldearen goiko partean kokatzen
da.Gizonezkoetan ohikoena da.
Ginekoide
Obesitatea:Beheratutako
sabelaldeetan, aldaketan, ipurmasailetan eta ipurdietan da nagusi.
Emakumezkoetan ohikoagoa da.
Obesitate
morbidoa:
Gure
mendeko gaixotasunetako karakteristikoenetako bat da, batez ere
lotuta dauzkan konplikazioengatik. Bakarrik tratatu ahal da
kirurgiarekin, dietak ez dutelako inolako efekturik egiten.
Haurren
Obesitatea: Obesitate
exogenoa nutrizio gaixotasuna da eta honela definitzen da: behar
dutena baino balio kaloriko handiagoko dieta baten kontsumoaren
ondorioz, haurrek gehiegizko gorputz gantza izatea.
Dirudienez,
egiaztatuta dago gehiegizko pisua %20koa edo 25ekoa denean
osasunerako arriskuak handiak direla.
*Obesitateak
sortu ahal dituen gaixotasunak
·Diabetesa
·Osteoartritisa
·Loaren
Apnearen Sindromea
·Kardiopatia
iskemikoa
·Istripu
zerebrobaskularrak
·Minbizi
mota batzuk
Zein
elikagai eragiten dute obesitatea?
Harvard
Osasun Publikoko Eskola ikasketa bat egin zuten gai honi buruz eta
ikasketaren emaitza elikagai hauek noziboenak bezala ipini zituen.
1.Patata
frijituak.
2.Bestelako
patatak
3.Edariak
azukrearekin
4.Haragi
gorriak
5.Haragi
gorriak ez prozesatuak
DIETA
OREKATU BAT
Elikadura
orekatua eta ariketa asko egitea
Gehiegizko
pisua jaisteko elikadura orekatu bat eta ariketa erregular baten
plana jarraitu behar dugu.
Hau
egiteko elikagai hauek izango ditugu kontuan:
·Esnekiak.
Esnea eta yogurtak gaingabetuak izango dira; gazta, leana. Aholkatzen
da 2-3 razio egunero jatea, kaltzio kantitate egokia jaten dugula
zihurtatzeko.
·Haragiak
eta arrainak.
Korte leanak autatu eta gantza kendu egosketa baino lehen. Hegaztien
kasuan azal guztia kendu beharko duzue. Elikagaiak aberatsak gantz
saturatuetan sahiestuko ditugu, hestebeteak eta hirugiharra bezala.
Aholkatzen da arraina kontsumitzea gutxienez 3 aldiz astean.
·Arrautzak.
Dietan sartuko dira, baina egosiak edo uratik pasatuak, frijituak
sahiesten.
·Zerealak,
lekaleak eta tuberkuluak.
Karbono hidrato konplexuak ematen digute batez ere, oso erabilgarriak
gosearen kontrolean, asetze sentsazioa handitzen dutelako. Talde
honetik, opilak kenduko dira (croissants, ensaimadak, magdalenak,
donutak, etabar).
·Fruituak
eta barazkiak.
Autatu fruitu gordinak, sahiesten pieza egosiak edo gutxiago asetzen
duten esnekiak. Aholkatzen da barazki eta hortaliza asko jatea. Onena
fruitu eta barazkien 5 razio egunero jatea da.
·Gantzak
eta olioak.
Erabili gantz gutxi daukaten metodoak (plantza, labea, papillotea).
Aholkatzen da erabiltzea birjin
extra oliba
olioa.
·Azukrea
eta deribatuak. Murriztu elikagaiak azukre askorekin: azukrea,
marmelada eta freskagarriak. Bere lekuan edulkoranteak eta
freskagarri dietetikoak erabili.
Inportantea
da gogoratzea ariketa
fisikoa
egitea ezinbestekoa dela gehiegizko pisua tratatzeko, batez ere
mantenimendu etapan, galdutako pisuaren berreskuraketa sahiesteko.
NIRE
IRITZIA
Nire
ustez obesitatea gauza oso serio bat da, hainbeste gaixotasun sortu
ahal dituelako. Pisua orekatua izan behar da. Ezta gehiegizko
pisuarekin egotea ezta anorexikoa. Pisua ez da inporta dena,
inportatzen duena osasuna da.
No hay comentarios:
Publicar un comentario