martes, 18 de noviembre de 2014

OBESITATEA

OBESITATEA
*Zer da?
Obesitatea tratatu ahal den gaixotasun kroniko bat da. Problema hau arrisku asko darkartza,gaixotasun espezifiko batzuk larriagotzen dituelako (diabetesa, hipertensioa, problema kardiobaskularrak eta batzuetan minbizia mota batzuk ere).

*Obesitate motak
Lau obesitate mota desberdintzen dira.

Androide Obesitatea: Aurpegian, lepoan, enborrean eta sabelaldearen goiko partean kokatzen da.Gizonezkoetan ohikoena da.

Ginekoide Obesitatea:Beheratutako sabelaldeetan, aldaketan, ipurmasailetan eta ipurdietan da nagusi. Emakumezkoetan ohikoagoa da.

Obesitate morbidoa: Gure mendeko gaixotasunetako karakteristikoenetako bat da, batez ere lotuta dauzkan konplikazioengatik. Bakarrik tratatu ahal da kirurgiarekin, dietak ez dutelako inolako efekturik egiten.

Haurren Obesitatea: Obesitate exogenoa nutrizio gaixotasuna da eta honela definitzen da: behar dutena baino balio kaloriko handiagoko dieta baten kontsumoaren ondorioz, haurrek gehiegizko gorputz gantza izatea.
Dirudienez, egiaztatuta dago gehiegizko pisua %20koa edo 25ekoa denean osasunerako arriskuak handiak direla.

*Obesitateak sortu ahal dituen gaixotasunak
·Diabetesa
·Osteoartritisa
·Loaren Apnearen Sindromea
·Kardiopatia iskemikoa
·Istripu zerebrobaskularrak
·Minbizi mota batzuk



Zein elikagai eragiten dute obesitatea?
Harvard Osasun Publikoko Eskola ikasketa bat egin zuten gai honi buruz eta ikasketaren emaitza elikagai hauek noziboenak bezala ipini zituen.
1.Patata frijituak.
2.Bestelako patatak
3.Edariak azukrearekin
4.Haragi gorriak
5.Haragi gorriak ez prozesatuak

DIETA OREKATU BAT
Elikadura orekatua eta ariketa asko egitea
Gehiegizko pisua jaisteko elikadura orekatu bat eta ariketa erregular baten plana jarraitu behar dugu.
Hau egiteko elikagai hauek izango ditugu kontuan:

·Esnekiak. Esnea eta yogurtak gaingabetuak izango dira; gazta, leana. Aholkatzen da 2-3 razio egunero jatea, kaltzio kantitate egokia jaten dugula zihurtatzeko.
·Haragiak eta arrainak. Korte leanak autatu eta gantza kendu egosketa baino lehen. Hegaztien kasuan azal guztia kendu beharko duzue. Elikagaiak aberatsak gantz saturatuetan sahiestuko ditugu, hestebeteak eta hirugiharra bezala. Aholkatzen da arraina kontsumitzea gutxienez 3 aldiz astean.
·Arrautzak. Dietan sartuko dira, baina egosiak edo uratik pasatuak, frijituak sahiesten.
·Zerealak, lekaleak eta tuberkuluak. Karbono hidrato konplexuak ematen digute batez ere, oso erabilgarriak gosearen kontrolean, asetze sentsazioa handitzen dutelako. Talde honetik, opilak kenduko dira (croissants, ensaimadak, magdalenak, donutak, etabar).
·Fruituak eta barazkiak. Autatu fruitu gordinak, sahiesten pieza egosiak edo gutxiago asetzen duten esnekiak. Aholkatzen da barazki eta hortaliza asko jatea. Onena fruitu eta barazkien 5 razio egunero jatea da.
·Gantzak eta olioak. Erabili gantz gutxi daukaten metodoak (plantza, labea, papillotea). Aholkatzen da erabiltzea birjin extra oliba olioa.
·Azukrea eta deribatuak. Murriztu elikagaiak azukre askorekin: azukrea, marmelada eta freskagarriak. Bere lekuan edulkoranteak eta freskagarri dietetikoak erabili.
Inportantea da gogoratzea ariketa fisikoa egitea ezinbestekoa dela gehiegizko pisua tratatzeko, batez ere mantenimendu etapan, galdutako pisuaren berreskuraketa sahiesteko.


NIRE IRITZIA


Nire ustez obesitatea gauza oso serio bat da, hainbeste gaixotasun sortu ahal dituelako. Pisua orekatua izan behar da. Ezta gehiegizko pisuarekin egotea ezta anorexikoa. Pisua ez da inporta dena, inportatzen duena osasuna da.

No hay comentarios:

Publicar un comentario